Najpredávanješie produkty

Informácie

Zobrazené produkty

Kuzu prášok /100g/ Zväčšiť

Kuzu prášok /100g/

Nové

Rastlina kuzu je vinný krík, (Pueraria lobata, Pueraria hirsuta). Jeho pôvod je v japonských horách. Dnes už rastie i v USA, zvlášť na juhu, kde je známa ako „kudzu“. Presnejšie povedané je kuzu škrob z rastlinného kríka. 

 

Viac detailov

6,40 €

Detaily

Rastlina kuzu je vinný krík, (Pueraria lobata, Pueraria hirsuta). Jeho pôvod je v japonských horách. Dnes už rastie i v USA, zvlášť na juhu, kde je známa ako „kudzu“. Presnejšie povedané je kuzu škrob z rastlinného kríka. Tento veľmi tvrdý, divý koreň má nesmiernu energiu. Môže v pravom slova zmysle prerásť i skalou.

Tradične sa koreň kuzu zbieral neskoro na jeseň až v prvých zimných týždňoch. Bola to veľmi nákladná a ťažká práca. Po vybraní korene narezali pílkou a potom ich ručne obmývali v horských potokoch. (V zime!). Pritom sa vymýval z koreňov škrob. Pretekajúca tekutina bola zhromažďovaná v nádržiach, kde sa mohol škrob usadzovať a hustnúť. Celý proces je oveľa náročnejší ako sme Vám opísali. Zdôrazňujeme  to len preto, aby sme naznačili, ako bolo kuzu cenné a žiadané. I za cenu obrovskej námahy.

Účinky prášku kuzu
Ako domáci prostriedok je kuzu veľmi vhodný na:

  • celkové vyčerpanie (zvyšuje vitalitu)
  • akútne črevné problémy (hnačky, hnačky pri cholere a úplavici)
  • chronická črevná slabosť, alebo chronické črevné choroby napr. (črevná tuberkulóza)
    prechladnutie
  • teplota – kuzu ju pomáha znižovať
  • kuzu je naviac vhodné pre pacientov, ktorí nemôžu konzumovať pevnú stravu

Príprava
Kuzu môžeme pripravovať rôznymi spôsobmi. Buď samostatne, alebo spoločne s inými prísadami.

Čaj kuzu
Tento čaj sa používal v Japonsku po stáročia. Rozpusťte čajovú lyžičku kuzu v troške studenej vody, ďalšiu vodu pridávajte po lyžičkách a stále miešajte, aby sa všetky kúsky kuzu rozpustili. Potom pridajte šálku vriacej vody a opäť dobre premiešajte. Pridajte štipku morskej soli alebo sójovej omáčky.

Použitie :
pri teplotách (nie vyššej ako 38°C)
pri všetkých bolestiach hlavy
pri prechladnutí a chrípke

Liečivé kuzu 
V 0,1 l studenej vody rozpustíme kopcovitú lyžičku kuzu, ½ slivky umeboshi, alebo čl. umepasty. Vlejeme do 0,1 l vriacej vody a za stáleho miešania varíme 1-3 min. pokiaľ nevznikne krém. Na záver pridáme pár kvapiek sójovej omáčky a pár kvapiek šťavy zo zázvoru. Je to viac jangovejší prípravok ako čaj kuzu.

Indikácie:
osoby so skôr jinovou konštitúciou môžu konzumovať krém kuzu na raňajky, alebo ho môžu zjesť miesto polievky, prípadne ako večerný zákusok. Nie viac ako 1-2 šálky za deň!
osoby s ochabnutou funkciou čriev môžu konzumovať len 1 šálku kuzu za deň.
pri hnačke (keď je silná, pridajte do kuzu ešte trošičku gomasia, alebo trochu opečenej  kombu)
pripravte si krém kuzu ako dezert, alebo zákusok pri únave. Má osviežujúce účinky.

Ame – kuzu (sladké kuzu)
Rozpustíte jednu čajovú lyžičku kuzu v jednej šálke vody. Pridajte jednu čajovú lyžičku ame (ryžového sladu, ryžového sirupu), alebo jačmenného sladu. Priveďte do varu a nechajte bublať na malom ohni 5-10 min. Pravidelne miešajte. Pite ešte teplé. Vhodné pre deti a ľudí, ktorí sú veľmi jang – ovplyvnení nadmerným solením, alebo ľudí stravujúcich sa živočíšnou potravou.

Hodnotenia

Žiadne komentáre.

Napísať hodnotenie

Kuzu prášok /100g/

Kuzu prášok /100g/

Rastlina kuzu je vinný krík, (Pueraria lobata, Pueraria hirsuta). Jeho pôvod je v japonských horách. Dnes už rastie i v USA, zvlášť na juhu, kde je známa ako „kudzu“. Presnejšie povedané je kuzu škrob z rastlinného kríka. 

 

Napísať hodnotenie

Zákazníci, ktorí si kúpili tento produkt, si kúpili aj:

7 other products in the same category: